SOZA zorganizovala konferenciu venovanú autorským právam

23.04.2013 Bratislava

Bratislava 23. apríla (TASR) – Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) pre práva k hudobným dielam zorganizoval dnes v Bratislave medzinárodnú konferenciu CISAC European Committee Meeting. Téma ochrany autorských práv a poplatkov s tým spojenými je aktuálna nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Konferencia sa koná v rámci Svetového dňa knihy a autorských práv, ktorý pripadá na 23. apríla a Svetového dňa duševného vlastníctva, ktorý bude 26. apríla.

Hlavnými témami konferencie sú význam kolektívnej správy vo svete, jej pridaná hodnota pre kultúrny a tvorivý priemysel, postavenie nositeľov práv a kolektívnej správy v európskej autorsko-právnej legislatíve, ako aj význam a smerovanie ochrany autorských práv v modernej demokratickej spoločnosti. SOZA je po prvý raz v histórii organizátorom tejto významnej medzinárodnej konferencie na Slovensku.

"Konferencia CISAC slúži najmä k tomu, aby sa všetky ochranné zväzy, združené v tejto organizácii, mohli koordinovať v spoločnom postupe, vymenili si aktuálny pohľad na realitu, vymenili si témy. Prichádzajú tu so svedectvami aj umelci, ktorí hovoria, akú majú prax pri aktuálne diskutovanej problematike, ktorou je internet a on-line prenos. Je to pre mňa veľmi zaujímavá spoločnosť, v ktorej sa o týchto témach zásadne komunikuje, aby bolo jasné, akým spôsobom nastaviť fungovanie do budúcnosti. Je to silná koordinácia všetkých zúčastnených ochranných zväzov, ktoré tvoria CISAC," uviedol pre TASR riaditeľ SOZA Anton Popovič.

Pre porovnanie, autorské poplatky podľa vlaňajšej štatistiky v Českej republike za jednu osobu a rok predstavovali 3,2 eura, v Maďarsku 4,5 eura a na Slovensku 1,2 eura.

"SOZA je členom medzinárodnej organizácie CISAC, teda musí spĺňať všetky kritériá, ktoré sú pomerne prísne a CISAC ich plnenie aj kontroluje. Výška poplatkov pre autorov na Slovensku je v porovnaní s inými krajinami oveľa nižšia. SOZA uzatvára s používateľmi hudobných diel licenčné zmluvy, na základe ktorých platia autorské poplatky. Ten je na základe hlásení používateľov rozdeľovaný jednotlivým autorom doma aj v zahraničí. Zúčtovanie prebieha raz ročne. Skutočnosť je taká, že viac zahraničnej hudby sa hrá u nás ako našej hudby za hranicami, viac peňazí posielame do zahraničia ako zo zahraničia pre našich autorov dostávame," dodal pre TASR predseda Výboru SOZA Matúš Jakabčic.

CISAC, Medzinárodná konfederácia spoločností autorov a skladateľov, bola založená v roku 1926, dnes združuje vyše 230 organizácií kolektívnej správy v 121 krajinách sveta. CISAC v súčasnosti chráni záujmy viac ako troch miliónov autorov aktívnych vo všetkých oblastiach umenia (hudobné, dramatické a literárne umenie, audiovizuálna tvorba, grafické a vizuálne umenie). Hlavným cieľom CISAC je celosvetová podpora ochrany autorských práv a súčasne zabezpečenie príjmov pre autorov, ktorých diela sú používané kdekoľvek vo svete.

Na Slovensku chráni záujmy autorov SOZA, čo je neziskové občianske združenie skladateľov, textárov a vydavateľov hudobných diel zo všetkých žánrov hudobného umenia. Organizácia kolektívnej správy práv, ktorá v súlade s oprávnením Ministerstva kultúry SR podľa Autorského zákona vykonáva kolektívnu správu majetkových autorských práv viac ako 2000 domácich autorov a vydavateľov hudobných diel a vyše milióna zahraničných autorov. Sleduje použitie ich hudobných diel na území Slovenska, udeľuje súhlas na použitie ich diel, uzatvára v ich mene licencie a vyberá pre nich za použitie ich diel autorské odmeny. SOZA je členom organizácie CISAC od roku 1970.
 

Vyberte región